Засідання українсько-білоруської робочої групи відбулось в м.Чернігові (коротка)
Дата: 30.03.2009

Засідання       26-27 березня 2009 року в м. Чернігові відбулося засідання українсько-білоруської робочої групи зі збільшення взаємної присутності на ринках Республіки Білорусь і України сільськогосподарської, харчової та іншої продукції.
       В перший день заходу українська делегація на чолі із заступником міністра аграрної політики України взяла участь у «круглому столі» з питань харчової та переробної промисловості, який відбувся на базі філіалу підприємства «Менський сир».
27 березня в готелі «Придеснянський» відбулося пленарне засідання робочої групи за участю української та білоруської делегацій на чолі з заступники міністрів профільних аграрних міністерств.
       Під час заходу було відзначено тенденцію до зростання співпраці між сусідніми державами в галузі торгівлі сільськогосподарською продукцією. Зокрема, експорт українських товарів до Білорусі зріс у 1,5 рази, а імпорт білоруських товарів в Україну — у 1,8 рази.
       Білоруси збільшили постачання в Україну ковбас (+86%), м'яса (+77%), зерна (+187%), кондитерських виробів (+177%) та пива (+115%). Експорт білоруського молока за минулий рік сягнув небачених вершин - 4 мільйони тонн. У 2008 році українці придбали 466 білоруських комбайнів, 9 тисяч тракторів, 429 сівалок та 950 плугів.
      В свою чергу український виробник потрапляє на ринок Білорусі через постачання різних видів круп, гороху, сої, соусів, кетчупу, чаю, жирів, спирту та пива, тобто переважно у вигляді сировини.
      Що стосується зовнішньої торгівлі сільськогосподарською продукцією підприємств Чернігівщини, то за результатами 2008 року до Білорусі експортовано відповідних товарів на 46,7% більше, ніж рік тому (8,7 млн. дол. США або 14,4% загального обсягу експорту до Білорусі).
     У структурі експорту продукції сільського господарства та харчової промисловості 43,9% припадало на зернові культури, овочі та коренеплоди, 35,3% – на алкогольні та безалкогольні напої, 11,1% – на жири та олії рослинного походження.
      Порівняно з 2007 роком зросли поставки алкогольних і безалкогольних напоїв (у 23,5 рази), продукції борошномельно-круп’яної промисловості (у 2,8 рази), зернових культур (на 45,1%), овочів і коренеплодів (на 18,9%).
      У січні 2009 року в експорті до Білорусі продукція сільського господарства та харчової промисловості займала третину, або 0,9 млн. дол. США, що в 5,3 рази більше, ніж у січні 2008 року. Майже 90% експорту даної продукції формували зернові культури та олії рослинного походження.
     У 2008 році з Білорусі до області завезено продукції сільського господарства та харчової промисловості на 4,8% більше, ніж у 2007 (3,4 млн. дол. США, 29,2% імпорту з Білорусії).
      Домінуючу частку (97,8%) імпорту становила продукція борошномельно-круп’яної промисловості, а саме, борошно житнє та крохмаль.
      Проте, як було зазначено, в умовах нинішнього спаду виробництва необхідно насичувати українські та білоруські ринки новими найменуваннями продукції та виходити на нові ринки збуту. Зокрема, аграрії області готові запропонувати білоруським партнерам нові сорти зернових культур, горілчані вироби, пиво, фруктові соки, консервацію, м’ясні та молочні вироби. В свою чергу білоруські підприємства теж мають пропозиції щодо збільшення їх продукції до Чернігівщини. Це має збільшити обсяги зовнішньої торгівлі та пожвавити економічну діяльність суб'єктів господарювання.
      Крім того, в рамках засідання обговорювали досить актуальне в умовах фінансово-економічної кризи питання впровадження енергозберігаючих технологій. Так, на деяких білоруських комплексах (свинячих та пташиних) необхідну енергію видобувають з екскрементів. Щоправда, для повної окупності системи потрібно близько 15-20 років. Крім того, деякі білоруські  підприємства виробляють рапсову олію, яка використовується як біопаливо і  дешевша від дизельного пального на 10-15 %.
      За результатами засідання робоча група підписала двосторонні протоколи, розглянула можливість створення спільних підприємств та ухвалила рішення звернутися до відповідних органів обох держав щодо спрощеного перетину кордону для постачальників молока та нульової ставки податку на перевезення прикордонної ярмаркової продукції.
      По завершенню зустрічі її учасники відвідали Чернігівське відділення  ВАТ «Сан ІнБев Україна».
За матеріалами Прес-служби Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації