UA
Огляд, статті
Україна працює над підвищенням ефективності використання режиму автономних преференцій, - Валерій Пятницький

2Ефективне використання режиму автономних преференцій може бути забезпечене позитивними результатами роботи української сторони щодо підвищення якості українських товарів та їх відповідності європейським стандартам. Про це заявив в. о. Міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій Пятницький під час зустрічі з Керівником Групи підтримки України Пітером Балашем.

01920201pyatnytskyi«Це справді дуже важливий момент для нас: 1 листопада набуває чинності Угода про асоціацію з Євросоюзом, хоча й без початку функціонування зони вільної торгівлі. Ми розуміємо, що робота над поліпшенням умов доступу українських товарів на європейський ринок – це, безумовно, завдання Уряду України, яке не може бути відтерміноване», – підкреслив Валерій Пятницький.

У свою чергу, Пітер Балаш відзначив провідну роль Мінекономрозвитку в підготовці до імплементації Угоди про асоціацію з ЄС.

Валерій Пятницький зауважив, що до компетенції Міністерства належить комплекс пріоритетних питань, таких як торгівля, інтелектуальна власність, низка питань, пов’язаних з інвестиціями та інноваціями, а також зі сталим розвитком і технічними регламентами, які відіграватимуть значну роль у взаєминах між Україною та ЄС, закріплених в Угоді про асоціацію. Окрім того, Мінекономрозвитку займатиметься питаннями промислової галузі, у зв’язку з реструктуризацією Міністерства промислової політики.

Сторони підтвердили спільне бачення необхідності подальшого проведення реформ в Україні, зокрема, з побудови повноцінної ринкової економіки, управління державними фінансами, створення фундаментальної концепції державного управління, продовження реформування податкової системи та подальшої дерегуляції.

Джерело


 

Європейські тарифні квоти для української сільськогосподарської продукції

   000000image_384 За даними "Офіційного журналу" Євросоюзу Єврокомісія продовжила термін дії тарифних квот для української сільськогосподарської продукції до 31 грудня 2015 року.

          Відповідні зміни внесено в ряд регламентів ЄС, що стосуються управління тарифними квотами щодо сільськогосподарської продукції з України.

       При цьому, зокрема, до кінця 2014 р продовжено дію тарифних квот, які були затверджені Європейським Союзом з 23 квітня 2014 року.

 Також закріплені ті ж обсяги квот і на 2015 рік.

Таким чином, квоти на поставки для всіх груп товарів на 2015 рік не помінялися і склали:00004455

-         для яловичини - 12 тис. т,

-         молока, йогуртів, кисломолочних продуктів - 8 тис. т,

-         сухого молока - 1,5 тис. т,

-         вершкового масла - 1,5 тис. т,

-         яєчних продуктів - 1,5 тис. т,

-         яєць - 3 тис. т,

-         м'яса птиці - 36 тис. т,

-         свинини - 40 тис. т.

00004456Обсяги тарифних квот, передбачені автономними торговими преференціями ЄС, складають:

-         по пшениці 950 тис. т,

-         ячменю - 250 тис. т,

-         кукурудзі - 400 тис. т.

Як повідомлялося, раніше глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що обсяги торговельних квот по поставкам української аграрної продукції в Європейський Союз залишаться незмінними до 31 грудня 2015 року.

В.о. міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій П'ятницький зазначав, що українська сторона буде піднімати питання про збільшення обсягів тарифних квот, але вже перед новим складом Єврокомісії.

Джерело


 

Українських молочників заносять до реєстру ЄС

97_mainРяд українських виробників молокопродуктів успішно пройшли перевірку на відповідність безпеки продукції і готові експортувати продукцію в країни ЄС. Про це розповіла заступник Міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

«Молочники дуже довго готувалися до проведення перевірок свого рівня контролю за безпекою відповідно до вимог Європейського Союзу. І цього року це була четверта або п'ята перевірка молочників, вони нарешті її успішно пройшли. Але разом з тим з усіх підприємств, які перевіряли, не минуло перевірку одне », - сказала Зеркаль.

Вона зазначила, що зараз влагоджуються останні формальності, і зовсім скоро ця продукція зможе безперешкодно надходити на ринки ЄС.

«Зараз завершується процедура, яка пов'язана з авторизацією виробників, вони заносяться до реєстру Європейського Союзу як ті, чия продукція може без всяких перешкод надходити на ринки, і після цього вони зможуть постачати свою продукцію на ринки ЄС», - сказала Олена Зеркаль.

Джерело


 

Європарламент про плани з подовження дії безмитного доступу на ринок ЄС

00000es471_1910711392Європарламент підтримав плани з подовження дії безмитного доступу на ринок ЄС для експортерів з України.

Ідея прийняти початкову пропозицію Європейської Комісії та подовжити заходи не вносячи змін до них була підтримана 497 голосами; 78 депутатів висловилися проти неї, 56 – утрималися.

«Зважаючи на сьогоднішню ситуацію, своєчасне схвалення подовження дії норми, що надає автономні торговельні преференції Україні, доводить, що ЄС здатен діяти швидко та рішуче. Це є доказом нашої політичної волі та моральних зобов’язань», – підкреслив Ґабріелюс Ландсберґіс (представник Європейської народної партії), коментуючи вчорашнє голосування у Європарламенті.

Він також додав, що такий крок надасть українським виробникам і представникам бізнесу шанс підготуватися до повного впровадження глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі з початку 2016 року.

Джерело


 

Україна отримала дозвіл на постачання в ЄС продукції птахівництва

10101Україна отримала дозвіл на постачання в ЄС продукції птахівництва. Про це йдеться в повідомленні Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Дозвіл наданий відповідно до регламенту ЄК № 88/2013/ЄС від 31 липня 2013 р. про внесення змін в рішення 2007/777/ЄС та  регламенту (ЄС) № 798/2008 відносно внесення України в список третіх країн, з яких дозволено ввезення м'яса птиці, м'ясних продуктів з птиці, яєць та яєчних продуктів на територію Європейського Союзу (за виключенням яєць категорії А). 

«Це стало можливим завдяки консолідованим зусиллям Уряду та бізнесу, спрямованим на відкриття європейського ринку для вітчизняної сільськогосподарської продукції», - вважають в Держветфітослужбі.

Згідно з рішенням ЄК право на постачання продукції отримали певні підприємства:
- яєць: «Овостар Юніон»;
- м'ясопродуктів з птиці: Вінницька птахофабрика МХП;
- м'яса птиці: «Агромарс», «Миронівська птахофабрика» та Снятинська птахофабрика МХП

Джерело


 

Використані майже всі квоти на постачання агропродукції до ЄС

000000image_384Україна майже повністю використала квоти на постачання сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу.

Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час відвідання СП "Нібулон" на Полтавщині, передає прес-служба уряду.

За його словами, Україна вже повністю використала квоти на постачання до Європейського Союзу меду, виноградних соків, пшениці, борошна, кукурудзи, квота на експорт м'яса та напівфабрикатів використана на 77%, зернових круп - на 78%, томатів - на 72%.

"Очікую на рішення Європейського парламенту щодо продовження автономних преференцій для української продукції, а саме на безмитне ввезення української продукції на ринки ЄС. Ми реально конкурентні, і цифри це доводять", - заявив Яценюк.

Раніше Яценюк повідомив, що обсяг сільськогосподарського виробництва зріс на 16% порівняно з відповідним періодом минулого року, при цьому середня врожайність зернових збільшилася на 14%.

Джерело


 

 

ЄС сприяє проведенню навчань майбутніх аудиторів з безпечності харчових продуктів в Україні

bezpekakharchivПроект, який фінансується Європейським Союзом, «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» розпочав проведення навчальних заходів для представників Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Дворічний навчальний курс пройдуть 500 майбутніх інспекторів із усіх регіонів України. Навчання проходитиме у дев’яти містах: Вінниці, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Києві, Львові, Одесі, Полтаві, Сумах та Харкові. Цього тижня перший навчальний семінар розпочався в Сумах, участь у ньому беруть ветеринари із Сумської та Чернігівської областей.

Інспектори навчатимуться проведенню аудитів систем НАССР (аналіз небезпечних факторів та контролю у критичних точках) на харчових підприємствах. Відповідно до нещодавно прийнятого Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» всі виробники харчових продуктів (крім первинного виробництва) повинні впровадити на своїх підприємствах процедури, засновані на принципах НАССР. Принципи НАССР означають ідентифікацію, оцінку та контроль небезпечних факторів, які є визначальними для безпечності харчових продуктів. Державний контроль за впровадженням системи, що основана на принципах НАССР, здійснюватиме Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яка утвориться в результаті об’єднання Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, Державної санітарно-епідеміологічної служби України та Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

Тоні Віл, Керівник Проекту ЄС повідомив: «Iнспектори, які успішно пройдуть тестування за результатами навчання, отримають сертифікати аудиторів, які нададуть їм право перевіряти ефективність впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР, операторами ринку харчових продуктів».

Джерело


 

 

Європейська комісія завершила перевірку якості ряду українських виробників молочної продукції

00909molokoЄвропейська комісія успішно завершила перевірку якості ряду українських виробників молочної продукції. Про це повідомила Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України.

"Місія пройшла успішно, тому наступний етап - робота над ухваленням остаточного звіту місії і включення України до списку країн, яким дозволено експорт молока і молочних продуктів в ЄС", - сказав заступник глави Держветфітослужби Віталій Башинський.

Місія фахівців Офісу з питань продовольства і ветеринарії (Food and Veterinary Office) Гендиректорату Європейської комісії САНКО прибула в Україну 2 тижні тому, 22 вересня 2014 Мета місії була перевірка системи контролю в молочній галузі. Пізніше в Україну прибуде ще дві місії для перевірки виробництва свинини і яловичини.

Також В. Башинський зазначив, що з метою виходу на ринок Європи в Україні проводилося поетапне внесення змін та поправок до національного законодавства. В результаті гармонізації українського та європейського законодавства є ймовірність відкриття ринку для виробників риби, м'яса птиці, сухого молока.

У вересні ц. р. Верховною Радою було прийнято два закони, які повністю відповідають європейським законам. Зокрема, був прийнятий закон про гармонізацію законодавства у сфері безпеки та якості харчових продуктів зі стандартами ЄС. Також був прийнятий закон про обов'язкову ідентифікацію та реєстрацію худоби для відслідковування походження м'ясомолочної продукції.

Джерело


 

Місія ЄС перевірить якість української молочної продукції

2Місія Євросоюзу проведе перевірку вітчизняних виробників молочної продукції на предмет відповідності європейським стандартам та отримання дозволу на постачання продукції в ЄС. Про це повідомив віце-президент Американської торгової палати в Україні Тарас Качка.

"Місія з Європейського Союзу повинна оцінити ряд виробників молочної продукції і підтвердити їх право на експорт в ЄС", - сказав він.

00909molokoЗа його словами, попередні внутрішні оцінки свідчать про виконання українськими виробниками вимог ЄС. Головною умовою для виходу української продукції тваринництва на ринок ЄС стало ухвалення Верховною Радою закону про безпеку харчової продукції, який був підписаний президентом України 15 вересня.

"Цей закон передбачає імплементацію базових елементів протягом року", - зазначив Качка. Він також повідомив, що протягом цього року повинен бути прийнятий ряд підзаконних актів, а також істотно реформований регулюючий орган, який зараз створюється на базі Держветфітослужби.

Т. Качка нагадав, що на сьогоднішній день єдина категорія товарів, яку Україна не постачає до ЄС, - це продукція тваринництва. Зокрема, мова йде про молоко, м'ясо, за винятком м'яса птиці, яке вже успішно поставляється в ЄС.

На даний момент право експортувати свою продукцію в ЄС мають тільки 4 українські птахофабрики, а також ряд виробників казеїну, риби та меду, що обумовлено невідповідністю українського законодавства в сфері безпеки продуктів харчування європейського, а також відсутністю необхідної сертифікації українських підприємств.

Джерело


 

574 українських підприємства харчової та переробної промисловості вже впровадили європейську систему управління якістю

00000es471_1910711392Виробники харчових продуктів все більше уваги приділяють питанням контролю за якістю сировини і кінцевого продукту.

1356777701_ciny-na-produktyЗа даними облдержадміністрацій, на сьогоднішній день в Україні впроваджено системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів на 574 підприємствах харчової та переробної промисловості. Також розпочато роботу щодо їх впровадження ще на 97 підприємствах, що в цілому складає 22% від загальної кількості підприємств.

Розроблено 728 стандартів, з яких 319 гармонізовано. Це означає, що рівень впровадження гармонізованих стандартів становить 43,8%. В той же час у рамках ЄС діють Європейські стандарти (код EN), що запроваджуються в державах-членах ЄС шляхом надання їм статусу національних. Розробка таких стандартів проводиться тільки у тому разі, коли обставини не надають можливості повного узгодження із стандартами ISO або ж такі відсутні. Наразі із 157 стандартів гармонізовано 63 (рівень впровадження складає 42%).

Така реалізація комплексу заходів, направлених на підвищення якості вітчизняної продукції, сприяє підвищенню її конкурентоспроможності та створила умови для розвитку агропромислового комплексу і розкриття експортного потенціалу галузі.

Зауважимо, що якість продукції українського виробництва дає змогу експортувати 85% виробленої соняшникової олії, до 50% кондитерських виробів, 20% маргаринів і аналогічних продуктів та до 20% молочних виробів.

Джерело


 

<1 2 ... 50 51 52 53 54 ... 59 60 >